Meniu

Ce este consilierea psihologica ?

Consilierea psihologica
  • 03.08.2017
  • Newparts
  • Dezvoltare
  • 0 comentarii

Consilierea psihologica este un proces complex ce cuprinde o arie foarte larga de interventii care impun o pregatire profesionala de specialitate. Mai exact, termenul de consiliere psihologica descrie o relatie interumana de ajutor dintre o persoana specializata (consilierul) si o alta persoana care solicita asistenta de specialitate (clientul). Relatia dintre consilier si persoana consiliata este una de alianta, de participare si colaborare reciproca. Definirea consilierii psihologice impune accentuarea anumitor caracteristici ce o disting de alte arii de specializare care implica asistenta psihologica a unei persoane.

 

O prima caracteristica este data de tipul de persoane carora li se adreseaza. Consilierea vizeaza persoane normale, ce nu prezinta tulburari psihice grave sau tulburari de personalitate profunde. Consilierea faciliteaza prin demersurile pe care le presupune ca persoana sa faca fata mai eficient stresorilor si sarcinilor vietii cotidiene si astfel sa imbunatateasca calitatea vietii.

 

A doua caracteristica definitorie pentru consiliere este data de faptul ca asistenta psihologica pe care o ofera utilizeaza mai degraba un model educational si un model al dezvoltarii decat un model clinic, curativ. Sarcina psihologului consilier este de a invata persoana strategii noi comportamentale, sa isi valorizeze potentialul existent, sa isi dezvolte noi resurse adaptative. Consilierea asista persoana in atingerea nivelului optim de functionare in lume.

 

A treia caracteristica a consilierii este preocuparea pentru preventia problemelor ce pot impiedica dezvoltarea si functionarea armonioasa a persoanei. Strategia de preventie consta in identificarea situatiilor si grupurilor de risc si in actiunea asupra lor inainte ca acestea sa aiba un impact negativ si sa declanseze “crize” personale sau de grup.

 

Cu alte cuvinte, consilierea prihologica pune accentul pe dimensiunea de preventie a tulburarilor emotionale si comportamentale, pe ceea a dezvoltarii personale, a rezolvarii de probleme, dar si a asistarii psihologice a persoanei in situatie de criza. Scopul consilerii psihologice este functionarea psihosociala optima a persoanei. Consilierea psihologica este mai interesata de starea de bine decat  de starea de boala. Dar ce reprezinta starea de bine? Asa cum defineste Organizatia Mondiala a Sanatatii, sanatatea nu este conditionata doar de absenta bolii si disfunctiei ci se refera la un proces complex si multidimensional, in care starea subiectiva de bine este un element fundamental.

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu