Meniu

Ati mai vazut careva dropii in Romania ?

Pereche de Dropii
  • 01.06.2017
  • Newparts
  • Diverse
  • 0 comentarii

Cand strabati Romania in lung si in lat este imposibil ca sa nu vezi animale si pasari salbatice, pe care le poti admira de la distanta si daca ai un aparat foto cu teleobiectiv, chiar le poti imortaliza. Am invatat in scoala ca pe vremuri dropia era o pasare comuna in Baragan, dar nu stiu daca cineva a mai vazut vreo dropie in salbaticie recent sau daca mai exista macar o pereche de dropii in Romania. La ce eficienta au institutiile statului si cat de activi sunt braconierii mi-e greu sa mai cred ca a mai scapat macar un exemplar de dropie in viata. Oricum am devenit celebrii cu tiganii care au mancat lebedele din Viena, acum daca stau sa ma gandesc ca un mascul de dropie cantareste pana la 16 kg, acesta reprezinta un vanat destul de ravnit de braconieri.

Dropii

Dropia este o specie caracteristica zonelor de stepa, pasune si zonelor cu agricultura extensiva. Dropia este probabil cea mai grea zburatoare din lumea animala. Este o pasare mare, inalta, masculul este semnificativ mai mare decat femela. Masculii ating maturitatea sexuala dupa 4-5 ani iar femelele pot cuibari dupa primul an. Este o specie tacuta, iar durata medie de viata este aproximativ de 10 ani. Datorita dimensiunilor, dropia nu are dusmani naturali. Din pacate, omul este dusmanul tuturor speciilor de pasari si animale salbatice. In Romania se estimeaza ca mai exista 1-5 perechi de dropii in slabaticie, desi eu cred ca au disparut de mult de la noi si numarul lor a ramas doar in statistici.

 

Degradarea si distrugerea habitatelor dropiei prin transformarea pasunilor in terenuri agricole, agricultura intensiva, deranjul provocat de activitatile agricole, poluarea cu pesticide, arderea miristilor, coliziunea cu firele electrice, dar in special braconajul sunt principalele pericole ce au afectat specia. Ce ar trebui sa facem daca nu este cumva prea tarziu ca sa salvam dropia? Pai in principal practicarea unei agriculturi extensive, utilizarea cablurilor electrice ingropate, reducerea vanatorii ilegale si cresterea sanctiunilor pentru brabonaj sunt doar cateva dintre masurile ce ar trebui luate urgent pentru a pastra un simbol atat de frumos.

 

Mentalitatea romanilor este surprinzatoare, marea majoritate a ONG-urilor se ocupa de caini si pisici sau de alte animale domestice, dar nu vezi nici macar unul care sa se preocupe de animalele salbatice pe cale de disparitie de la noi din tara. Desi daca stam bine sa ne gandim, deja pentru multe specii este prea tarziu. Tot ce s-ar putea face este o repopulare a unor areale salbatice. Cred ca in loc sa se aloce bani pentru mita electorala s-ar aloca bugete pentru repopularea Baraganului cu dropii, o pasare monument al naturii si o legenda a Baraganului. Nu are sens sa ne mai amagim dropia este o pasare disparuta de la noi iar daca nu o sa repopulam cu dropii unele zone salbatice din Baragan, n-o sa mai vedem niciodata o pasare atat de frumoasa in salbaticie.

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu