Meniu

Ce il determina pe om sa migreze?

Migratia
  • 02.07.2017
  • Newparts
  • Diverse
  • 0 comentarii

Ce il determina pe om sa migreze? Ce astampara un suflet insetat de cunoastere? Mi se pare uluitor ca o ceata de oameni inruditi sa mearga din Etiopia spre extremitatea Americii de Sud, chiar daca de-a lungul multor generatii, se cere o motivatie mult mai puternica decat o incercare nomada de a-si asigura urmatoarea masa constand in carne de vanat sau fructele dintr-un pom. Cu certitudine, liderul grupului trebuie sa aiba multa indrazneala, curiozitate si entuziasm pentru tot ceea ce este nou. Aceste caracteristici se regasesc in toate sufletele indraznete care au intreprins mari calatorii de-a lungul istoriei.

 

Cu siguranta trebuie sa credem in neurostiinta ce ne invata ca ceea ce alimenteaza aceasta tanjire pentru nou sunt mesagerii dopaminei ce se formeaza in creier. Dorinta neobisnuita a exploratorului se naste din acel spectru de comportamanet, programat genetic, numit temperament. Temeperamentul este un tipar al stilului emotional care reiese la suprafata inca din copilarie si este cel care hotaraste daca suntem timizi sau curajosi, iubitori de risc sau precauti, aventurieri sau iubitori de confort.

 

Variatiile temperamentale sunt determinate de diferente subtile, numite alele, in genele care formeaza caile principale si sistemele receptoare ale dopaminei. Indivizii care poseda temperamentul iubitor de riscuri au fost identificati ca purtand o varianta a receptorului genei de dopamina, alela D4-7, care este diferita de cea existenta la ceilalti oameni si anume alela D4-4.

 

Studiile recente arata ca distribuirea tiparelor alelei D4-7 printre popoarele lumii este similara cu cea a cailor de migratie ale stramosilor nostri. Bazat pe distantele parcurse de fiecare sub-grup migrator, reiese un tipar coerent, astfel popoarele care au ramas aproape de asezarea lor initiala, in Africa de Nord si Asia Mica, au un procent mare de alele D4-4, iar popoarele ale caror stramosi au strabatut mari distante de le Stramtoarea Bering spre extremitatea sudica a Americii de Sud, sunt cu preponderenta purtatori ai alelei D4-7, insusirea explorarii si cautarii constante a noutatii.

 

In concluzie, cercetarea stiintifica ofera tot mai multe raspunsuri. Acum este evident si descoperit stiintific de ce unii dintre semenii nostri au pornit in calatorii si au facut descoperiri sau au pus piciorul pentru prima data intr-un loc, riscandu-si propria viata. Astazi, cand poti calatori dintr-un colt al pamantului in celalalt in mai putin de 24 de ore, indiferent de gene si alele, fiecare dintre noi poate calatori fara riscuri oriunde in lume. Calatoria reprezinta singurul lucru pe care-l cumperi si te imbogateste.

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu