La achizitia unui laptop prima data trebuie sa ai in vedere destinatia lui, pentru ce o sa-l folosim? Daca suntem un gamer inrait, sau suntem o adolescenta care vrea sa stea pe messenger si facebook cu prietenele, ori folosim programe performante de editare 2 sau 3 D, navigam pe internet pentru a aduna virusi si asa mai departe. Dintre aceste situatii, gamerii si graficienii au intrat in incurcatura cel mai rau, pentru ca pentru ei laptopurile aflate pe piata cu pret sub 2000 lei nu le sunt folositoare. Daca esti serios cu programul tau sau cu gamingul, ai nevoie de un laptop cam de la 2500 lei in sus (pe timp de iarna cand cresc preturile peste 3000 lei) sunt “bunaciunile” care chiar o sa te si satisfaca in oarecare masura. Insa este un considerent, pe care toata lumea care vrea sa achizitioneze un laptop mai rusinos trebuie sa-l aiba in vizor ca omul evolueaza, la fel si programele. Un laptop sau orice alt aparat electronic sau electrocasnic nu il achizitionezi pentru numai un an, ci pentru mai multi. Oare esti tu sigur ca in cazul in care achizitionezi un laptop, sa zicem de 1400 lei, cu performante slabute, peste spre exemplu doi ani, nu te-ai putea trezi ca ai mai avea nevoie sa instalezi pe el un joc sau ultimul photoshop si atunci va trebui inevitabil sa-l schimbi cu ceva mai performant? In cazul acesta, nu ai facut deloc economie, ci chiar cu prima achizitie pe care ai facut-o si te credeai asa norocos cu ea, va ajunge sa insemne 100% paguba.
Dar sa o luam cu inceputul: “Ce face de fapt pretul unui laptop?. Putem vedea acelasi design, aceiasi marca cu preturi atat de diferite. Aparent acelasi Sony Vaio, de exemplu poate sa aiba 2500 lei dar si 4500 lei. De ce?
Raspunsul este atat de simplu, din cauza componentelor si a configuratiei. Carcasa, desi un design mai “uratel” poate sa te indepateze sentimental de propriul laptop, nu este atat de importanta, pe cat sunt “chestiile” din interior. Este ca si cum sunt partidele politice. Omul de rand habar nu are de ce nu merge tara? Pai raspunsul clasic este din cauza “componentelor ascunse in interiorul partidelor care inafara de recomandarea pe linie de partid, nu-i recomanda absolut nimic!”
Revenind la IT, sa enumeram componentele, si cele vizibile dar si cele ascunse ale notebookului: Ecran, Tastatura, Placa de baza, Hard-drive (Hard-disk), Memorie RAM, Procesor (CPU), Placa de retea, Placa de sunet, Placa video (GPU), Sistem de racire, Unitate optica, Baterie, Adaptor, plus alte accesorii externe. Dintre acestea la cumparare, toate merita sa le acordam interes, insa unele componente merita mai multa atentie, cum ar fi: ecranul, hardul, ramul, procesorul, placa de video, baterie.
Ecranul, trebuie sa te decizi asupra dimensiunii lui, caci marimea ecranului da de fapt toata dimensiunea notebookului. Marimea ecranului cu cat este mai mare, atrage direct proportional o greutate mai mare a laptopului. Alegerea marimii ecranului depinde de aplicatiile ce urmeaza sa le desfasori pe el si de preferintele personale ale fiecaruia. De obcei se sacrifica cate ceva daca optezi pentru un ultrabook (subtire si usor) va trebui sa te multumesti cu un ecran pana la 14 inch (35 cm), daca esti grafician sau vrei sa te uiti la filme probabil o sa alegi de la 15 inch in sus, insa in cazul asta vei avea un pic de carat in plus. Greutatea notebookurilor de acest gen pot varia de la putin peste 2 kg, pana depasesc 4 kg cum este de exemplu un model de Asus cu ecran de 18.4 inch. Pe langa marimea ecranului, merita sa te gandesti si ce fel de “textura” vrei sa aiba. Vrei unul lucios sau mat? Eu personal prefer ecranele mate, pentru ca nu se reflecta nimic in ele perturbandu-ti perceptia imaginii afisate.
Hard diskul stocheaza cam tot ce ai tu sau ai salvat in laptop, de la programele utilizate pana la fisiere diverse. Ce hard disk sa cautam? In general cat mai mare, insa ofertele de azi in materie de HDD deja sunt de minim 500 GB ceea ce este arhisuficient pentru un utilizator obisnuit. Desigur programele de acum 10 ani si cele lansate azi sunt diferite in ce priveste apetitul lor de megabiti utilizati pentru buna lor functionare. De exemplu chiar sistemul de operare windows XP foloseste 1000 de megabaiti, in vreme ce ultimul Windows cel 8.1 ocupa pana la 20 GB spatiu pe hardul nostru. Diferentele sunt enorme si la celelalte software-uri de care o sa avem inevitabil nevoie, insa pe un HDD obisnuit de 500 GB este suficient loc pentru ele.
Memoria RAM este o componenta careia i se aplica “cat mai mult, cu atat mai bine”, pentru ca memoria RAM are probabil cel mai important rol in determinarea vitezei procesorului latpopului tau. Caci ce face de fapt memoria RAM? Cand tu alegi o aplicatie cu care vrei sa mesteresti, memoria RAM ia programelul tau la el acasa si-l ruleaza cat timp il utilizam. Dupa ce ai terminat cu el, acesta ramane stocat pe hard disk si poate fi regasit acolo tot timpul, pentru o utilizare viitoare. Memoria RAM este o memorie volatila, pentru ca la inchiderea notebook-ului ramane gol, programelul fiind “trimis la el acasa” pe hard disk. Cu RAM-ul chiar marimea conteaza, astfel pentru un utilizator care nu foloseste multitasking din greu, numai ceva browsing si office, eventual ceva mediaplayer, 4 GB este suficient si cu astfel de RAM sunt deja dotate toate laptopurile cu preturi accesibile, in jur de 1500 de lei, chiar si cele de 1300. In caz ca vrei un CS6 sau ultimul ragnet de Corel 16X, acestea doua sa le utilizezi concomitent si sa mai ai deschis browser Opera, Chrome, atunci minimul de memorie RAM de care ai nevoie este 4 GB, desi cu doar atata RAM abia se misca. In cazul asta daca ai nevoie de aplicatii si programe care necesita mai multe resurse, ar trebui sa te orientezi spre 6 GB, si sa fii atent sa aiba 2 sloturi, in caz de nevoie sa-l mai poti upgrada cu inca ceva “muschiulet” cand iti permiti. Astfel trebuie sa acorzi o atentie sporita sectiunii Memorie RAM in descrierea tehnica a oricarui laptop, cat GB are, cate sloturi are si cat este maximul de GB suportat.
Procesorul sau CPU (unitatea centrala de procesare = central processing unit) este “creierul” notebookului (sau a PC-ului), el facad toate calculele necesare ca tie sa-ti fie afisat totul “ca la carte” pe ecran. Este foarte important ca procesorul sa fie cat de cat de calitate, astfel sa ai o experienta placuta utilizand notebookul. Unitatea CPU, fizic este reprezentata de un microprocesor. Procesoarele sunt cele care poarta denumiri ca Intel Pentium, Intel Celeron, Core i3, Core i5, Core i7 sau AMD Athlon, Quad-Core etc. Primul cuvant Intel sau respectiv AMD este numele producatorului. Ambi producatori realizeaza procesoare de calitate si pret variabile. Desigur apar si numere care au o semnificatie pur tehnica dupa numele lor, dar momentan ce este important de stiut este ca pentru un utilizator obisnuit un procesor cum ar fi cele din gama Core i3 sau i5 de la Intel sau AMD Quad-Core sunt o optiune ok.
Placa video descrisa intr-un mod simplist, preia informatia de la processor si o afiseaza pe ecran. In multe cazuri poarta denumirea de placa grafica, termen preluat din engleza GPU (graphic processing unit). Placa video este desteapta, are memoria ei proprie (daca nu are suficienta apeleaza la RAM) si are chiar coolerul ei propriu. Sunt trei producatori de placi video mai importanti pe piata Nvidia, AMD si Intel. Pentru a primi un sfat concret cu privire la ce ar trebui sa cauti ar trebui sa stii ce vrei sa faci cu laptopul tau? Daca esti gamer, atunci ai nevoie cu siguranta de un GPU musculos care te costa bani in plus, de exemplu Nvidia GeForce gama GTX, ori de la AMD HD 7850 sau HD 7990 dar mai sunt foarte multe variante pe care le poti lua in calcul. Atentie nu trebuie sa va lasati inselati de numarul din descrierea placii video penru ca nu intotdeauna numarul mai mare inseamna si performanta mai mare. Inainte de a achizitona laptopul potrivit, identificati denumirea exacta a placii video si da-ti un simplu google search, pentru a afla din ce categorie face parte. Insa daca nu esti un gamer “inrait”, sau editor in programe 2/3D, in modul cel mai serios a da bani in plus pentru o placa grafica puternica este o aruncare de bani pe fereastra. Fiind atat de multe variabile as enumera doua exemple cand este fara rost, mai ales in cazul in care numerele sau literele seriilor nu reflecta absolut nimic pentru un utilizator obisnuit. De exemplu HD 7350 este mai slaba decat HD 5750 sau HD 6930 decat HD 7970 asadar in nicio directie nu par a avea o logica. Din cauza asta trebuie cautata exact placa video si performanta de care avem nevoie.
Bateria este sursa de alimentare cu energie a notebookului. La baterii sunt foarte importante cate celule intra in componenta lor. La cele cu peste 6 celule vedem o imbunatatire semnificativa a duratei de folosire a notebookului nostru in stagiul deconectat de la sursa de alimentare, altfel ce rost mai are sa cumperi un laptop daca lesina dupa 2 ore deconectat de la priza? Desigur durata lui de utilizare depinde de ce anume mesteresti pe el, insa de obicei bateriile moderne din Lithium ion cu si peste 6 celule ofera curent electric macar 3,5 ore. Astfel iti ajunge timpul sa vizionezi cel mai nou episod din Suleyman Magnificul si sa mai ai timp sa schimbi cateva impresii inutile cu privire la serial cu prietenele.
Am incercat sa fac un rezumat pentru o tema despre care s-ar putea scrie carti intregi, sper sa va fie de folos, celor care inca sunt in cautarea partenerului ideal. Caci laptopul prin mobilitatea lui este chiar un partener de viata, pentru ca foarte multi dintre noi il folosesc zilnic multe ore. Oare petreci atata timp cu partenerul tau uman cat petreci cu masinaria asta desteapta? Pentru asta este foarte important sa il alegi conform criteriilor tale, sa te satisfaca orice vei intreprinde pe el, caci nimic nu este mai enervant, decat un “partener” prostut care ori nu intelege ce vrem ori nu vrea sa faca?!
USS Indianapolis: Men of Courage - este o ecranizare americana a unei intamplari reale din timpul celui de…