Stiinta se implica in mod total, teoretic si practic, in elaborarea si aplicarea imediata in practica a noilor tehnologii deosebit de complexe. Revolutia tehnica si stiintifica a microelectronicii si microinformaticii primeste un avant fara precedent. Introducerea masiva a noii tehnici de calcul, utilizarea noilor generatii de calculatoare performante, identificarea de noi materii prime si materiale sintetice, folosirea de noi surse de energie (eoliana, geotermica, solara), tot acum au loc si se intensifica progresele in stiinta medicala, ingineria genetica, informatica, chimia macromoleculara, aplicarea ultrasunetelor, etc.
Se pun bazele unor noi modele de dezvoltare a stiintei si cercetarii tehnologice cu implicatii sociale, politice si culturale. Organisme guvernamentale, nationale si internationale, aloca fonduri substantiale cercetarii stiintifice (apar corporatii si trusturi specializate). Se dezvolta centre de cercetare stiintifica de dimensiuni mari ca Silicon Valley in SUA si Tsukuba in Japonia. Cercetarea in domeniul existentei, naturii si legilor universului, prin dezvaluirea implicatiilor de proportii ale teoriei relativitatii a lui Albert Einstein. Energia atomica se utilizeaza in scopuri pasnice si militare, in primul caz supusa unor reguli stricte de securitate ale Agentiei Nationale pentru Energia Atomica sau EUROATOM. In 1954, SUA au lansat primul submarin cu propulsie nucleara (Nautilus). Din 1956 functioneaza in Marea Britanie prima centrala atomo-electrica, apoi au loc accidente nucleare (adevarate dezastre ecologice la centralele nucleare: Three Mile Plains din SUA in 1979 si Cernobil fosta URSS actuala Ucraina, in 1986) ce dezvaluie lumii intregi cat de importante sunt regulile de securitate in acest domeniu si puterea energiei atomice.
In cercetarea spatiului cosmic s-au angajat initial SUA si fosta URSS, iar mai recent Franta. China si Japonia. Primii sateliti au fost lansati in spatiu prin misiunile Apollo si Soiuz. Programul navetelor spatiale americane, cercetarea stiintifica a cosmosului, a acumulat noi descoperiri si a facut progrese in dezvaluirea resurselor Universului. Pentru prima data in anul 1969, omul pune piciorul pe Luna (Neil Armstrong). Se constientizeaza necesitatea ocrotirii mediului inconjurator cu toate consecintele sale pentru planeta noastra. In concluzie, asistam la cresterea productiei industriale, sporirea gradului de calificare a fortei de munca, modificarea pozitiei lucratorului industrial in procesul de productie, cresterea gradului de socializare a muncii si avantul telecomunicatiilor si internetului.
USS Indianapolis: Men of Courage - este o ecranizare americana a unei intamplari reale din timpul celui de…