Meniu

Pastramajlija - mancarea traditionala a macedonienilor

Pastramajlija - mancarea traditionala in Macedonia
  • 18.04.2017
  • Newparts
  • Diverse
  • 0 comentarii

Macedonia este o tara micuta cu aproximativ 2 milioane de locuitori, situata in Peninsula Balcanica, prin care trece drumul pe care se face legatura dintre Occident si Grecia, mai ales in perioada estivala. Tara o traversezi de la nord la sud in cateva ore pe autostrada ce leaga Serbia de Grecia. Macedonienii sunt un popor cu traditii bine inradacinate si extrem de nationalist. In general preturile sunt mult mai mici fata de preturile de la noi si moneda lor nationala este denarul macedonian MKD.

 

Daca te afli in orice tara straina esti tentat si curios ca sa aflii traditiile locale sau sa gusti mancarurile lor traditionale. Pastramajlija este mancarea traditionala in Macedonia. Nu exista local, restaurant sau fast-food care sa nu aiba in meniu la loc de cinste acest fel de mancare. Pastramajlija este un fel de pizza macedoniana, avand insa o forma de oval alungit la poli. Se prepara din carne de pui, porc sau vita. In general gustul este asemanator oriunde ai cumpara aceasta pastramajlija. De fapt este un fel de tocanita din carne pusa pe un aluat de pizza si coapta in cuptor pe lemne. Se serveste simpla cu ardei iute murat. Poate pentru cine este obisnuit cu ea merge doar cu ardei iute murat, dar mie mi se pare prea seaca si trebuia sa pun macar putin chechup deasupra sau sa iau o salata langa ea.

Pastramajlija

Pe langa aceste trei tipuri de pastramajlija exista si cea speciala care are in plus cascaval ras deasupra si ciuperci murate, depinde de gusturile fiecaruia, insa eu preferam pastramajlija speciala intotdeauna. In orice local opriti ca sa va astamparati foamea sa nu va surprinda faptul ca vi se ofera inainte de a primi meniul pastramajlija, sau dupa ce primiti meniul chelnerii insista sa incercati mancarea lor traditionala. Trebuie sa tineti cont ca o pastramajlija este mult mai ieftina decat o pizza autentica iar daca doriti sa savurati cea mai buna si delicioasa pastramajlija trebuie sa gasiti o taverna unde, in mod normal, n-ai opri sa mananci niciodata.

Festivalul Pastramajliada

Pe langa faptul ca este mancarea traditionala a macedonienilor, se organizeaza in orasul Stip un fel de olimpiada dedicata acestui fel de mancare in fiecare toamna, sub denumirea de Pastramajliada. Cred ca este o experienta placuta si delicioasa ca sa participi la un astfel de festival dedicat mancarurilor traditionale macedoniene, in plus poti achizitiona o diversitate de suveniruri la preturi mici.

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu