Meniu

Somnul este benefic intotdeauna

Cel mai bun somn
  • 18.05.2017
  • Newparts
  • Diverse
  • 0 comentarii

De cand ne nastem, in mod automat intram intr-un ritm de viata in care alterneaza perioadele de somn cu cele de veghe. S-a descoperit de multa vreme ca omul are un ritm circadian ce regleaza perioadele de veghe cu cele de somn si, implicit, nevoia de odihna a corpului uman. Interesant este faptul ca nimeni nu poate spune de ce se intampla toate acestea. Ce se intampla cand, din diferite motive care te afecteaza, nu poti dormi, ti se strica ritmul si intri intr-o stare de deprimare. Adevarul este ca oamenii au nevoie de somn, chiar daca exista unele organisme care pot trai fara somn, din pacate, omul este tributar somnului. Mai ales ca, aproximativ, o treime din viata ne-o petrecem dormind. Remarcabil este faptul ca in timpul somnului, tesuturile se regenereaza mai repede, din aceasta cauza daca esti ranit, trebuie sa dormi mai mult. Tot in timpul somnului corpul uman elibereaza hormonul de crestere, necesar dezvoltarii armonioase a copiilor, din aceasta cauza cei mici trebuie sa doarma mai mult, chiar si in timpul zilei.

 

In mod paradoxal psihicul se regenereaza in timpul somnului, iar creierul uman este extrem de activ cand dormim, mai ales in timpul viselor. Visele sunt un alt mare mister care n-a fost dezlegat de catre stiinta. Se presupune ca visele reprezinta o modalitate de reorganizare a informatiei acumulata de creier peste zi, stergand unele detalii inutile.

 

Dar cand treci printr-o perioada mai deprimanta si nu se lipeste somnul de tine ce faci ca sa adormi si sa-ti regenerezi psihicul? Este adevarat ca lipsa somnului duce la scaderea energiei, afecteaza grav starea de spirit si performantele celui afectat. In plus, daca nu dormi suficient, omul devine iritabil, intolerant, nu se poate concentra la locul de munca si, implicit, nu poate lucra eficient. Unii isi pot pierde serviciul din lipsa de odihna. In medie un om adult are nevoie de 8 ore de somn pe noapte. Dar, timpul necesar de somn al unui om adult variaza de la persoana la persoana. Ce se cunoaste cu certitudine este consumul de energie al corpului uman in timpul somnului. Astfel, in 8 ore de somn corpul uman consuma 50 Kcalorii, o cantitate foarte mica, echivalenta cu energia produsa de o felie de paine.

 

In concluzie, ori vrem ori nu vrem, trebuie sa dormim cat este necesar corpului pentru a se reface. Interesant ar fi sa aflam cum ne-am comporta daca ar trebui sa dormim mai mult sau mai putin decat suntem setati in momentul actual, daca ne comparam cu alte specii de animale. Nu stiu cum este mai bine sa faci cand ai probleme cu somnul, sa apelezi la tratament medicamentos sau nu? 

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu