Zilnic suntem bombardati cu emailuri de la diverse asociatii sau diverse persoane care organizeaza cursuri de perfectionare, organizeaza diverse seminarii si intalniri private in care ti se spune ca vei invata si vei afla cele mai tari idei care te vor ajuta in viata si te vor imbogati rapid. In calupurile de publicitate din programele de la televizor, de asemenea exista reclama la asemenea cursuri care-ti promit tot ce-i mai bun pe lume ca vei realiza doar daca le vei frecventa. Internetul este plin de cursuri care isi asteapta cursantii cu bratele deschise. Parca niciodata pana astazi, cursurile de perfectionare, nu au fost mai poleite si spoite cu aur ca in zilele noastre. Traiesti cu impresia ca toata lumea urmeaza cursuri de specializare si perfectionare “intr-o veselie”, parca se bate lumea pentru un loc la aceste cursuri. Din pacate, cred ca realitatea este cu totul alta. In Romania, organizatorii de cursuri de perfectionare se gandesc doar la profitul propriu si deloc la perfectionarea cursantilor care de nevoie aplica pentru acel curs si nu din dorinta de a se specializa si a se perfectiona in mod special.
Caracteristica de baza a acestor cursuri este pretul exorbitant pe care trebuie sa-l platesti ca sa poti primi informatiile atat de valoroase care te vor face cel mai cautat pe piata muncii si vei avea un element cheie foarte important din CV-ul tau. Pana la un anumit punct inteleg justificarea pretului pentru cursuri, intr-adevar exista cheltuieli care trebuie acoperite si intr-adevar este just ca sa platesti ca sa te perfectionezi intr-un anumit domeniu. Ce nu este just si nu are acoperire este pretul infernal pus de organizatori pentru anumite cursuri. Traiesti cu impresia ca organizatorii asteapta se se adune naivii care sa muste momeala, sa plateasca cursurile, apoi sa se faca nevazuti si sa caute naivi in alte locuri. Exista doua variante, cand tu esti in cautarea unui curs de perfectionare, tocmai ca nu ai un loc de munca, adica esti somer sau cand ai un loc de munca si pentru o anumita functie ai nevoie de o specializare.
In cazul in care esti somer, fara venituri substantiale, fara posibilitatea de a te putea imprumuta de la o banca, cum ai putea achita 1200 euro pretul unui curs de specializare in hairstyling, spre exemplu? Daca nu provii dintr-o familie cu venituri peste medie si parintii sau cineva din familie sa-ti achite costurile cursului de specializare cu siguranta nu iti vei putea permite. Daca esti deja angajat si ai nevoie de un curs de specializare, probabil ca vei putea strange cureaua sau ai putea face un credit de nevoie personale la banca ca sa-ti platesti cursul. Totusi pretul exorbitant nu are justificare, mai ales daca trebuie sa platesti o caruta de bani pentru un salariu identic sau cu putin mai mare decat cel avut inainte de specializare. Atunci stai si te gandesti merita ca sa mai faci cursul la niste preturi astronomice sau nu? In ultimul si cel mai fericit caz, specializarea este asigurata de angajator care plateste pretul cursurilor, dar tu esti obligat prin contract ca sa ramai in firma o anumita perioada de timp si sa prestezi pe un salariu relativ mai mic.
Oricum privim lucrurile, preturile cursurilor de specializare sunt exorbitante si majoaritatea celor care au intr-adevar nevoie de specializare nu isi pot permite din punct de vedere material ca sa urmeze aceste cursuri de perfectionare. Nu vad o solutie practica care sa sustina din punct de vedere financiar atat pe organizatorii de cursuri de perfectionare cat si pe cei care au nevoie de specializare in afara de o subventionare a lor. Dar, asa in aceste conditii si la aceste preturi exorbitante este putin probabil ca ele sa aiba efect si mase intregi de romani aflati in nevoie sa se specializeze intr-un anumit domeniu, ramai doar cu bombardamentul de emailuri si reclama la cursuri extrem de scumpe. Din punctul meu de vedere, eu nu as plati un pret exorbitant pentru un curs care nu-mi asigura un venit concret in viitor.
Intr-o tara cu economia in deriva si cu o saracie ce atinge cote alarmante, i-au amploare si se inmultesc, ca…
Asta chiat asa si e. Curs peste curs. Mai nou "masterclass". Iar oamenii traiesc mai rau decat in 1990.
ReplyAsta-i cruda realitate ...
Reply