Meniu

Asa arata orasul antic Bargala

Ruinele orasului antic Bargala
  • 22.04.2017
  • Newparts
  • Turism
  • 0 comentarii

Era inca o duminica torida de vara uscata in Macedonia. Efectiv simti cum te sufoci, in camera cu greu aerul conditionat reusea sa faca fata caldurii. Am iesit din casa cu gandul sa merg undeva ca sa gasesc o padure cu multa umbra si o apa rece curgatoare cum gasesti la noi in Muntii Apuseni. Am luat-o spre niste forme muntoase unde banuiam ca as putea gasi o oaza de racoare bine meritata.

Poarta de intrare in orasul antic Bargala

Eram pe drumul principal de vreo 10 minute, un drum aproape gol, nu prea circula macedonienii in zilele toride de vara, ies doar seara din casa cand se mai racoreste putin afara. La un moment dat trec pe langa un indicator “Bargala ancient ruins”, am franat si am intors pe drumul care ducea spre ruinele orasului Bargala. Am ajuns intr-un fel de pustietate, dealuri golase arse de soarele dogoritor cu palcuri de copacei micuti.

Ziduri de incinta

Pe un deal in fata observ ruinele spre care am fost directionat de indicator. Totul era pustiu, ma asteptam sincer sa gasesc pe cineva acolo, dar nu era picior de om prin zona si nici de localitate sau vreo casa cat vedeai cu ochii de jur imprejur. La o cercetare amanuntita poti sa-ti dai seama de valoarea sitului arheologic ramas parasit, desi a fost restaurat in parte. Nu pot intelege de ce este lasat de izbeliste un oras antic foarte bine conservat, din ce ratiuni economice si politice unele popoare nu au grija de mostenirea lor culturala.

Amfore

Nu am gasit inscriptii pe ziduri sau placi in limba latina dar nici in alta limba. Lipsa inscriptiilor este oarecum ciudata, fiind vorba de un oras care a inflorit in secolele IV-VI. Existenta basilicilor crestine din incinta orasului, confirma faptul ca orasul a fost crestinat destul de devreme. Probabil ca invazia slava a pus capat vietii infloritoare a orasului antic Bargala. Un oras cu precadere civil, fara ziduri de incinta si fortificatii militare care sa-l apere in cazul unei invazii a populatiilor barbare.

Depozit produse

Oricat de insensibil esti, aflandu-te printre ruine pastrate atat de bine, multe sentimente si ganduri stranii te cuprind mai ales intr-o zi torida de vara. Daca va aflati in zona orasului Stip din Macedonia, merita sa dati o fuga pana la ruinele orasului antic Bargala. 

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu