Uneori suntem pusi in situatia de a tine un discurs in fata unui public. De cele mai multe ori acest lucru ne streseaza intr-un mod fara precedent. Cand vine momentul sa ne ridicam in picioare si ne indreptam spre pupitrul cu microfon, ne pierdem, suntem coplesiti de teama, suntem emotionati peste masura si ne pierdem firul logic iar ideile refuza ca sa ne vina cursiv in minte. Toate acestea cumulate pot duce la un esec vizibil al discursului. Chiar daca niciun discurs nu seamana unul cu celalalt, din cauza temelor diferite abordate sau a oamenilor diferiti din public carora ne adresam. Se pot trage doua concluzii mari si late care ne pot face sa esuam in sustinerea unui discurs.
Prima situatie care ne provoaca teama este faptul ca noi credem ca suntem judecati in mod activ de catre auditoriu. Apoi a doua situatie asemanatoare este faptul ca noi credem ca subiectul dezbaterii sau a discursului este propria noastra persoana. Cele doua situatii sunt total gresite si ar trebui sa interpretam discursul din alt unghi si sa ne raportam la el in alt mod pentru a reusi in demersul nostru de a tine un discurs de succes.
De fiecare data cand te ridici ca sa prezinti un discurs in fata unui auditoriu, intotdeauna exista tentatia de a crede ca publicul este interesat de fapt de tine. Acest lucru pur si simplu nu este adevarat, sau chair daca ar fi acest lucru nu este benefic pentru tine in momentul acela. In fond tu nu esti judecat de nimeni, doar valoarea a ceea ce expui publicului urmeaza sa fie judecata de auditoriu. Subiectul dezbatut nu este despre tine, dezbaterea si subiectul se adreseaza in special publicului, iar scopul dezbaterii este sa oferi experienta si cunostintele necesare publicului pentru a-si atinge obiectivele lui.
Este exact ca in cazul unui cantaret megastar care canta o melodie de ti se rupe sufletul, cu siguranta sufletul lui nu se rupe in momentul interpretarii. In fond performanta interpretarii este pentru tine, nu pentru el. Mecanismul este cat se poate de simplu, cantaretul profesionist gaseste ceea ce are nevoie in momentul interpretarii pentru ca audienta sa gaseasca la randul ei ceea ce au nevoie.
Nenumarate cercetari si discutii au loc pentru a stabili daca semnalele non-verbale sunt innascute, insusite, transferate genetic sau…