Nenumarate cercetari si discutii au loc pentru a stabili daca semnalele non-verbale sunt innascute, insusite, transferate genetic sau dobandite pe alta cale. S-au adunat dovezi din observarea nevazatorilor sau surzilor, care nu pot deprinde semnalele non-verbale pe cale vizuala sau auditiva, din analiza comportamentului gestic propriu diferitelor culturi, precum si studierea comportamentului maimutelor, rudele noastre cele mai apropiate din punct de vedere antropologic.
Rezultatele acestor cercetari arata ca anumite gesturi apartin fiecareia din aceste categorii. De exemplu, puii celor mai multe primate se nasc cu capacitatea imediata de a suge, semnaland, oarecum, ca ea este innascuta sau genetica. Savantul german Eibl-Eibesfeldt a constatat ca expresia zambitoare a copiilor nascuti orbi si surzi este independenta de orice invatare si copiere, ceea ce inseamna ca este un gest innascut. Studiind expresiile faciale ale unor indivizi din cinci culturi foarte diferite, Ekman, Friesen si Sorenson au adus argumente in sprijinul anumitor idei ale lui Darwin despre gesturile innascute. Ei au constatat ca, pentru exprimarea emotiilor, in cadrul fiecarei culturi este folosita aceeasi mimica de baza, ceea ce i-a dus la concluzia ca aceste gesturi sunt, in mod cert, innascute.
Atunci cand incrucisam bratele pe piept, care din cele doua brate le asezam deasupra, cel drept sau cel stang? Majoritatea oamenilor nu pot raspunde la aceasta intrebare inainte de a incerca practic acest gest. In timp ce una din miscari o simte confortabila, cealalta i se pare complet nepotrivita. Este limpede ca aici avem de a face cu un gest genetic care nu poate fi schimbat.
Despre unele gesturi se discuta inca, daca sunt insusite cultural, devenind astfel obisnuinte sau sunt mostenite. De exemplu, majoritatea barbatilor isi imbraca haina bagand mana dreapta pe maneca, dar cele mai multe femei procedeaza invers. Cand un barbat trece pe langa o femeie pe o strada aglomerata, de regula se intoarce cu trupul spre ea, femeia, in aceeasi situatie, isi intoarce trupul de la el. Face aceasta instinctiv pentru a-si proteja sanii? Este aceasta o reactie feminina innascuta sau a fost insusita in mod constient, observand cum procedeaza alte femei?
In concluzie, multe dintre comportamentele noastre non-verbale de baza le-am deprins si intelesul multor miscari si gesturi este determinat din punct de vedere cultural.
Cu totii suntem intr-o continua cautare, o cautare care sa ne ofere mai mult sens vietilor noastre. Daca…