Atacul furibund la temelia justitiei din partea politicului este evident. De cand au preluat guvernarea, PSD si alianta de la guvernare, nu au avut altceva pe lista scurta in afara de subordonarea justitiei. Pentru ei, este mult mai important ca sa decida cine si cum face justitie. Cine si cum poate scapa de bratul dreptatii si cine scapa de inchisoare sau din inchisoare. Intr-o tara in care coruptia si impostura au ajuns pana la cele mai inalte niveluri, justitia era, oarecum, o piedica in calea infractorilor.
Justitia de astazi, din Romania, este o justitie slaba, doar de forma. Stau si ma gandesc la ce ne mai trebuie justitie cand totul se poate rezolva politic. Este mult mai simplu. Eliminam o institutie si un minister ineficient si fara rezultate palpabile.
M-am intrebat de multe ori, oare de cand nu mai avem o justitie corecta in Romania? Raspunsul este: de cand s-a instaurat comunismul in Romania. Exact din 1947. Moment crucial in care toata societatea romaneasca a fost schimbata. Justitia, cu atat mai mult, a fost “reformata”. Toti magistratii care nu au ingenuncheat si nu s-au supus noului regim au fost eliminati. Multi dintre ei au sfarsit in inchisorile comuniste. Legile si Constitutia dupa care s-a facut justitie pana atunci au fost schimbate si inlocuite cu legi si o constitutie de inspiratie bolsevica. Astfel, in functii de magistrati au ajuns oameni nepregatiti care erau pusi doar ca sa faca justitie in folosul regimului, fara ca sa-i intereseze adevarul sau corectitudinea actului de justitie. Intre timp, generatii de magistrati au fost formati si indoctrinati, ori la Moscova ori la Stefan Gheorghiu (institutia de invatamant emblema a regimului comunist).
In toata perioada comunista actul de justitie a fost doar mimat. Nimeni nu se putea opune regimului comunist si, oricum, nu mai avea cine sa se opuna, nici din interiorul sistemului si nici din afara lui. Dizidenta in justitie a fost inexistenta. Astfel, cu o justitie supusa, aflata in slujba regimului comunist, actul de justie era doar mimat. Adevarul si dreptatea raman niste deziderate si nimic mai mult.
Dupa revolutia din 1989 o restaurare a vechilor pactici juridice de dinainte de regimul comunist nu s-a realizat. In justitie au ramas aceeasi magistrati obedienti si indoctrinati care au continuat sa exercite actul de justitie exact cum au fost formati si cum erau obisnuiti. Legile si noua Constitutie au fost realizate de aceeasi magistrati dupa forma si propria lor opinie. Nimic nu s-a schimbat, totul a fost remodelat, pe ici pe colo, cu chichite care sa le poata oferi intotdeauna o portita de scapare fostilor nomenclaturisti si comunisti. Nici macar un magistrat nu a fost scos din sistem. Nici macar un magistrat nu a raspuns pentru colaborarea cu regimul comunist si pentru sentintele strambe. Manualele si cursurile dupa care s-au format noile generatii de magistrati au ramas la fel. Profesorii au ramas aceeasi. Toate practicile din justitia comunista s-au perpetuat si au evoluat. Justitia a ramas la fel. Nimic nu s-a schimbat, noile generatii de magistrati au preluat si au invatat cum se face justitie de la fostii magistrati, colaboratori si sustinatori ai regimului comunist. Prin urmare, am ramas si dupa 30 de ani de la revolutie cu o justitie in care actul de justitie este mimat. Nu conteaza adevarul si corectitudinea actului de justitie. Totul se judeca dupa si numai dupa chichite legislative. Cel mai important lucru in justitia romana este achitarea taxelor judecatoresti si daca totul se desfasoara conform cu cadrul legislativ. Pe nimeni nu intereseaza sa faca o judecata dreapta si sa scoata adevarul la lumina pe baza probelor si nimeni nu raspunde pentru actul de justitie stramb, nici macar un magistrat nu a raspuns si nu va raspunde vreodata in actualul sistem judecatoresc.
O lege a lustratiei aplicata la timp, adica in 1990, ar fi oferit o sansa unica sistemului de justitie romanesc ca sa se reformeze si sa se reaseze pe alte baze, niste baze normale, democratice. Acest lucru nu s-a intamplat si astazi asistam la o justitie inerta si ineficienta care a dus la instalarea coruptilor, impostorilor si a infractorilor peste tot, atat la guvernare cat si in sistemul de justitie, acel sistem care ar trebui sa faca si sa imparta dreptate.
Am sperat ca, o data cu aderarea Romaniei la NATO si Uniunea Europeana, democratiile occidentale vor pune presiune pe Romania si, prin aceasta presiune sustinuta, sistemul de justitie s-ar fi reformat cumva prin introducerea si aplicarea legilor europene. Din pacate, aceasta presiune nu a functionat si probabil a fost aplicata doar la nivel declarativ. Cu cat trec anii ajungi sa te resemnezi si sa ti se stinga si ultima speranta ca vreodata, in Romania, o sa existe un sistem de justitie corect.
USS Indianapolis: Men of Courage - este o ecranizare americana a unei intamplari reale din timpul celui de…