Meniu

Leasing operational sau leasing financiar?

Leasing operational sau leasing financiar?
  • 09.06.2017
  • Newparts
  • Diverse
  • 0 comentarii

Prin definite - leasingul financiar este o operatiune in care un locator se obliga ca, la solicitarea unui utilizator, sa cumpere sau sa preia de la un furnizor un bun mobil si sa transmita utilizatorului posesia sau folosinta asupra acestuia, contra unei plati, numite redeventa, in scopul exploatarii ori, dupa caz, al achizitionarii bunului.

 

Prin definitie - leasingul operational presupune, in adevaratul sens al cuvantului, folosirea bunului finantat pe o perioada limitata de timp, fara asumarea unor riscuri si beneficii aferente proprietarului, in general, pentru rezolvarea punctuala a unor activitati specifice. Astfel, utilizatorul este practic decis, inca de la semnarea contractului, asupra returnarii bunului finantat la finele perioadei de leasing, urmand ca locatorul sa preia riscul de realizare a valorii ramase neamortizate la finele contractului.

Costuri utilizare masina

Teoretic si practic, as alege un leasing in conditiile in care as avea o firma pe profit, as putea deduce rata si mi-ar fi indispensabila masina in desfasurarea activitatii. Adica, masina mi-ar aduce profit, si-ar produce si acoperi toate cheltuielile lunare, iar in cel mai fericit caz ar aduce si profit. In plus, la sfarsitul perioadei de creditare sau mai repede poti achizitiona autoturismul, care intra in proprietatea firmei. Cheltuielile cu o masina sunt destul de multe si de mari. La un leasing financiar avem cheltuieli financiare, taxe si impozite, asigurari, servicii si costuri administrative. Cred ca un leasing financiar este o alternativa destul de buna, daca ramai cu bunul achizitionat in leasing.

 

Sincer nu stiu daca as opta pentru un leasing operational care presupune folosirea bunului pe o perioada limitata de timp, fara asumarea, mai ales ca utilizatorul este practic decis, inca de la semnarea contractului, asupra returnarii bunului finantat la finele perioadei de leasing, urmand ca locatorul sa preia riscul de realizare a valorii ramase neamortizate la finele contractului. Cu alte cuvinte, la expirarea contractului trebuie sa returnezi bunul folosit, respectiv autoturismul. In infograficul realizat de cei de la Autonom sunt defalcate costurile reale ale unei masini, niste costuri care te infioara daca le aduni pe toate rezulta o suma impresionanta. Poate nici nu realizezi cat te costa o masina lunar, pana nu dai cu ochii de un astfel de infografic. La suma rezultata din infografic mai adaugi cateva procente si vei avea cuantumul ratei lunare pentru un leasing operational.

Costuri finantare

As alege solutia unui leasing operational daca as desfasura activitati de transport persoane sau marfuri, cum ar fi taximetrie, livrare la domiciliu sau coletarie. Adica o activitate prin care masina sa scoata un venit cu cateva procente mai mare decat valoarea lunara a ratei. Daca valoarea este egala sau mai mica, atunci chiar nu merita ca sa optezi pentru un leasing operational.

 

In concluzie, atat leasingul financiar cat si cel operational reprezinta o solutie pentru societatile comerciale daca autoturismul aduce un venit egal sau mai mare cu valoarea ratei in cazul leasingului financiar si mai mare cu cateva procente in cazul leasingului operational. Daca masina nu aduce lunar un venit mai mare decat valoarea ratei atunci cel mai bine este ca sa achizitionezi o masina second.

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu