Meniu

Pe cand o sa circulam si noi pe autostrazi ?

Circuland pe autostrada
  • 08.11.2019
  • Newparts
  • Diverse
  • 0 comentarii

Imi aduc aminte ca in 3 decembrie 2013, pe vremea cand premier era Victor Ponta, acesta a facut publica harta cu viitoarele autostrazi ce vor lega cele mai importante orase ale Romaniei, in viitorul apropiat. Cel putin la nivel declarativ totul suna bine si avea o nota de optimism, a ramas de vazut, totusi, daca se vor tine de cuvant pana la final, iar autostrazile vor impanzi Romania, usurand si decongestionand traficul rutier. Trebuie sa recunoastem ca azi in Romania se circula infernal, starea drumurilor este extrem de proasta, aglomeratia si traseul drumurilor prin localitati fac ca media de mers sa fie una de postalion. Asadar sa parcurgi 100 km in 2.30-3 ore este demential, apoi ne mai miram ca se intampla atatea accidente rutiere, mai ales ca pentru o distanta scurta ai nevoie de nervi de otel.

Harta autostrazilor guvernului Victor Ponta, decembrie 2013

Privesc in fiecare an harta cu traseul viitoarelor autostrazi si raman totusi uimit ca bravii guvernanti au omis cel putin patru trasee importante, consider eu, pentru circulatia marfurilor si persoanelor. In primul rand cred ca este imperios necesara o autostrada de centura pentru Bucuresti. Ca sa ocolesti Bucurestiul devine o adevarata aventura, plina de adrenalina, chiar daca esti pe soseaua de centura, care este vai mama ei, prioritate au cei care intra sau ies din Bucuresti in primul rand apoi intersectiile nu sunt semaforizate sau cel putin nu sunt prevazute cu sensuri giratorii. In primul rand, cred ca ar trebui facuta o autostrada care sa inconjoare Bucurestiul, ca sa poti circula in conditii normale si intr-un interval de timp relativ mic. Skopje capitala Macedoniei are autostrada de centura, Bucuresti nu are.

 

In al doilea rand, vad ca lipseste o autostrada care sa lege Bucuresti de Giurgiu-Ruse. Lipsa este incredibila si fara logica, chiar daca soseaua spre Giurgiu are patru benzi, cate doua pe sens, totusi circuli in ritm de postalion din cauza trecerilor de pietoni, a localitatilor, a sensurilor giratorii etc. Prin urmare cei 55 km de la Bucuresti la Giurgiu, ii parcurgi, daca respecti toate regulile de circulatie, in aproape doua ore in cel mai fericit caz. Sper sa le vina mintea la cap si sa aloce fonduri pentru o autostrada care sa lege Bucuresti de Giurgiu. In plus este inadmisibil sa nu ai o autostrada pe traseul cel mai circulat dintre Romania si Bulgaria. Exista totusi in plan o autostrada care sa lege Craiova de Calafat-Vidin, totusi mi se pare ca acel traseu nu este intr-atat de circulat ca traseul Giugiu-Ruse.

 

Nu vad o autostrada care sa lege Romania cu Serbia, lucru foarte ciudat, mai ales ca tot timpul am avut schimburi comerciale cu Serbia. Socant este ca in timpul guvernarii Basescu-Boc s-au scos trenurile ce legau Timisoara de Belgrad, s-au scos autobuzele pe ruta Timisoara-Belgrad, lucru inadmisibil, iar acum vad ca nici dupa atatia ani nu face nimic ca sa refaca legaturile cu Serbia. Ma gandesc ca schimburile comerciale cu fostele state Iugoslave sunt la fel de profitabile ca si cele cu Uniunea Europeana si ar trebui reluate sau refacute cat mai repede, iar o autostrada ar usura in mare parte acest lucru.

 

Lipseste cu desavarsire o autostrada care sa lege Romania de Ucraina, o tara mare cu imense resurse naturale, economice, militare si sociale, cat jumatate din Uniunea Europeana. Stau si ma gandesc oare chiar asa eliminam oportunitatile de dezvoltare ale tarii in viitor. Stau si ma gandesc oare ce “minte luminata” a facut aceste studii si a eliminat autostrazile spre trei tari vecine cu care ai avut schimburi comerciale dintotdeauna.

 

Fac un apel catre actualii guvernanti sa tina cont de realitatile geo-politice si economice care afecteaza si influenteaza dezvoltarea economica viitoare a Romaniei, cand vor demara realizarea autostrazilor si nu doar de interesele unor grupulete si interese de partid.

 

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu