Meniu

Portretul citadin este mai mult decat o succesiune de instantanee simpatice de vacanta.

Fotografie citadina
  • 10.05.2017
  • Newparts
  • Diverse
  • 0 comentarii

Tehnologia s-a ieftinit foarte mult in ultimii ani, astfel un numar tot mai mare de oameni au acces la cele mai noi si performante gadgeturi si device-uri pe care le pot folosi si se pot bucura de toate momentele frumoase oferite de viata. Daca in urma cu 15-20 de ani era imposibil sa faci o poza fara un aparat foto, astazi acest lucru este posibil cu un telefon inteligent, cu o tableta sau cu un aparat foto clasic, dar de o performanta net superioara fata de predecesoarele lui. Daca in urma cu cativa ani, inca mai foloseam in aparatele foto film, astazi toate aparatele foto de pe piata folosesc tehnologia digitala de ultima generatie, iar filmul foto a intrat in istorie definitiv. Astazi poti face o poza mult mai usor, daca in urma cu cativa ani erai limitat la numarul de pozitii de pe un film foto, astazi poti face cate poze iti pofteste inimioara fiind limitat doar de spatiul de stocare al aparatului foto. Daca totusi prin absurd reusesti sa umpli tot spatiul de stocare al aparatului foto, ai optiunea de a folosi carduri de memorie suplimentare. Asadar oriunde te-ai afla poti face un numar aproape nelimitat de poze fara probleme. Daca in urma cu cativa ani, trebuia sa duci filmul la developat ca sa poti vedea pozele sau cat de reusite sunt, astazi o poti face imediat ce le descarci pe un laptop sau alt device digital. In plus exista o multitudine de programe de editare foto cu care poti imbunatati efectele si imaginea in sine. Ca sa nu mai vorbim de retelele sociale, unde poti incarca instant pozele facute si le poti impartasi cu toti prietenii din retea.

Panorama New York

Daca in urma cu cativa ani, era destul de costisitor sa facem o excursie de genul city-break astazi este mai usor si mai ieftin ca niciodata, toate agentiile de turism au in oferta, la preturi accesibile, excursii de 2-3 zile in toate orasele importante ale Europei. In calatoriile prin orasele lumii, fie ca te afli in vacanta, fie cu treburi diverse, gasesti intotdeauna timp pentru cateva fotografii care sa-ti aduca aminte de locurile vizitate. Fotografierea cladirilor nu este atat de usoara cum pare la prima vedere. Simetrie, perspectiva, lumina corecta, toate trebuie luate in seama pentru a obtine imagini foto bune. Portretele citadine sunt mai mult decat o succesiune de instantanee simpatice de vacanta. Sau ar trebui sa fie. Locul in sine este subiectul central al acestor fotografii si nu turistul sau familia acestuia. In general este de preferat sa intuiesti ce trebuie sa fotografiezi si cum, pentru a pastra in albume elemente caracteristice locurilor pe care le vizitezi.

Arhitectura veche

Nu trebuie sa te sfiesti sa aduci detaliile in prim-plan. Adesea, ele sunt cel mai usor de gasit, cu ajutorul unui ghid sau fara, acesta din urma, de obicei, iti dezvaluie punctele de interes ale localitatii. Exista in fiecare oras un stil arhitectonic sau obiective turistice deosebite. Este interesant sa le surprinzi in imagini, dar nu tocmai in clasicul stil tip vedere sau carte postala. Poti gasi noi perspective si unghiuri diferite. De exemplu, o floare frumoasa sau un alt detaliu in prim-plan ofera fotografiei acel ceva pe care il cauti pentru a iesi din banalul obisnuitelor fotografii de orase.

 

La fotografiile de arhitectura ai nevoie in primul rand de o atmosfera cat mai clara. Soarele trebuie sa lumineze fatadele, lumina si umbrele evidentiind caracteristicile deosebite ale cladirilor. Prin urmare trebuie sa astepti momentul oportun pentru fotografia de arhitectura, de obicei, diminetile si serile cu atmosfera mai curata sunt perfecte din acest punct de vedere. Daca alegi sa fotografiezi in mijlocul zilei, soarele va forma umbre inestetice peste elementele arhitectonice, mai ales in zona pervazurilor, generand suprafete intunecate, fara detalii. In plus, lumina fiind mai puternica decat dimineata, contrastul este foarte mare, existand posibilitatea ca umbrele sa nu aiba detalii sau ca luminile sa fie complet arse.

Fotografie de seara

Prin urmare, soarele diminetii sau din amurg iti ofera cele mai multe avantaje, o atmosfera mai clara, un contrast destul de moale, apoi sunt luminate si partile frontale ale ferestrelor, iar cerul din fundal apare intr-un albastru mai inchis. In cazul obiectivelor turistice exista o regula generala care se aplica, separi monumentele de multimea de turisti din jurul acestora. Pentru a evita efectul de instantaneu, fie fotografiezi intr-un moment in care aglomeratia nu este foarte mare, fie faci oamenii sa dispara cu ajutorul unui program de editare foto sau un truc tehnic. Cu cat timpul de expunere este mai lung, cu atat persoanele iesite la plimbare vor aparea mai sterse. Fotografiezi de pilda cu prioritate de timp. Pentru a obtine gradul corect de neclaritate cauzata de miscare, este necesara utilizarea unui timp de expunere de 1/15 secunde sau mai lung. Miscarea din cauza timpurilor lungi de expunere, este evitata prin utilizarea trepiedului. In lumina directa a soarelui, desi nu este indicat sa fotografiezi arhitectura in acest moment al zilei, in ciuda diafragmei inchise vei vedea ca timpul optim de expunere este mai scurt de 1/15 secunde. Intr-o astfel de situatie, utilizezi un filtru de polarizare sau gri, acestea reducand intensitatea luminii cu pana la doua trepte de diafragma.

Oras surprins dimineata

Nu trebuie sa fotografiezi prea de aproape cladirile, pentru a evita deformarile de perspectiva, mai bine o faci de la o distanta mai mare, cu zoom-ul pe focala maxima. Reflexiile nedorite se pot elimina cu ajutorul unui filtru de polarizare. O fotografie de ansamblu a orasului trebuie facuta dintr-un loc mai inalt, astfel in fotografie se poate surprinde imediat structura de baza si stilul arhitectural al cladirilor. Cel mai potrivit moment pentru a realiza o astfel de fotografie este fie dimineata devreme, cand luminile orasului inca nu au fost stinse, fie seara, dupa ce s-au aprins luminile orasului.

Apus de soare in New York

Fotografiile de arhitectura facute in amurg sunt extrem de frumoase, in mare parte datorita luminilor care deseneaza contururi deosebit de spectaculoase. Cele mai reusite fotografii de seara se fac tocmai cand cerul nu este complet negru, ci de un albastru inchis. In plus, culoarea cerului trebuie sa fie parte integranta a compozitiei cromatice. Ca o ultima fotografie a portretului unui oras se impune o fotografie de ansamblu, daca in prima fotografie ai surprins o perspectiva a orasului dintr-o directie, in ultima ar trebui sa o surprinzi din directia diametral opusa, ca o sugestie a faptului ca ai ajuns la finalul calatoriei fotografice.   

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu