Meniu

Secretul cartofilor prajiti perfect - crocanti la exterior, moi la interior

Cartofi prajiti
  • 14.05.2017
  • Newparts
  • Diverse
  • 0 comentarii

Cartofii prajiti, desi au asa o aura de rau famati, din cauza ca sunt plini de calorii, sau cauzeaza cancer din pricina uleiului prajit, oricum privim lucrurile, sunt o mancare gustoasa si sub nici o forma nu cred ca ar fi mai nesanatoasa decat miile de produse pline de chimicale ale caror denumiri ne este greu sa le descifram de pe ambalaje si pe care le putem achizitiona din magazinele alimentare. Din cand in cand ne satisfacem dorintele “perverse” si pregatim cate o portie zdravana de cartofi prajiti. Cand ne apucam de prajit cartofi, vrem intotdeauna ca ei sa fie cei mai buni din lume, un pic crocanti la exterior si moi la interior. Din pacate nu intotdeauna ne reuseste asta. Prin urmare, am inceput o vanatoare de informatii pe internet, din care sa aflu secretul cartofului prajit perfect.

 

Dupa o documentare indelungata am ajuns la concluzia ca exista in general 4 retete care promit cartofi prajiti ideali:

  • reteta “standard” cea cu care suntem deja obisnuiti prin care curatam cartofii, ii taiem bucati si ii aruncam in ulei incins. Dupa metoda aceasta din cand in cand ne ies cartofii crocanti, dar nu intotdeauna.

  • reteta “dublu prajiti” prin care cartofii se curata, se taie si se arunca in ulei incins. Se tin maxim 3 minute la prajit dupa care se scot, se racesc si pe urma se pun a doua oara in uleiul incins si se prajesc pana primesc nuanta aurie dorita.

  • reteta “prefierbere” prin care cartofii se curata, se taie si se pun in apa cu sare pana da in clocot si se fierb aproximativ 3 minute, dupa care se introduc in ulei incins si se prajesc.

  • reteta “scufundati in apa” prin care cartofii sunt curatati si taiati, apoi sunt tinuti in apa inaintea prajirii in ulei incins.

 

Ca sa testez adevarul acestor afirmatii, am preparat cartofi prajiti dupa toate cele 4 retete. Am ales acelasi soi de cartofi si acelasi mod de taiere, singura diferenta fiind reteta aplicata. Rezultatul a fost spectaculos. Cartofii prajiti au iesit la fel si la aspect si la gust, dupa toate retetele, fara exceptie. In momentul in care am scos cartofii prajiti din uleiul incins, un pic erau crocanti dar dupa cateva minute s-au inmuiat ca orice cartof prajit preparat dupa reteta standard.

 

Cand iti doresti ceva, chiar daca vorbim de cartofi prajiti, nu poti renunta asa usor, asa ca am continuat experimentul si am inlocuit uleiul cu untura de porc. Speram ca, probabil, uleiul este ingredientul problema. Supriza a fost ca si in untura de porc rezultatul ramane acelasi, cartofii s-au inmuiat dupa cateva minute. Am continuat experimentul si am inlocuit soiul de cartofi. In cazul acesta am sesizat o diferenta intre cartofii albi si cei roz. Chiar daca ambele soiuri de cartofi se inmuiau dupa ceva timp, dupa prajirea in ulei sau untura de porc, pot afirma cu certitudine ca un pic cartofii albi se tin mai bine, raman mai crocanti si un pic mai tari decat cartofii roz. In schimb, la gust cartofii cu coaja roz sunt mai buni, fiind mai aromati si un pic mai dulci decat rudele lor, cartofii albi.

 

In concluzie, daca vrei cartofi prajiti cat de cat crocanti nu trebuie sa te aventurezi sa ii prepari dupa fel de fel de retete sofisticate sau alte aberatii, pur si simplu trebuie sa alegi un soi de cartofi mai tari, mai putin fainosi, cum sunt cei albi. 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu