Meniu

Unde mai gasim ciocanitori pestrite ?

Ciocanitoarea pestrita
  • 14.07.2017
  • Newparts
  • Diverse
  • 0 comentarii

In sfarsit, astazi am vazut soarele si am simtit caldura razelor sale dupa o lunga perioada ce ploi si vreme rece. Pentru prima data anul acesta, am putut savura o cafeluta pe terasa si m-am bucurat in sfarsit de aerul caldut de primavara. In timp ce butonam tableta si savuram cafeluta de dimineata, am auzit un sunet ciudat care venea de undeva de deasupra mea dintr-un copac. Parca era un fel de ciocanit sacadat si se tot repeta la intervale scurte de timp. Am incercat sa identific cine provoaca acele sunete, asa am descoperit cu destula usurinta pe trunchiul copacului o mica ciocanitoare, care toaleta de zor copacul. Am ramas fascinat, urmarind o buna bucata de vreme, micuta pasare care isi continua nestingherita activitatea, chiar daca era in mijlocul unui oras.

Ciocanitori pestrite

Curios din fire si intrigat de micuta ciocanitoare am incercat sa aflu mai multe despre o fiinta atat de fragila si rara. Prin comparatie am aflat ca este o ciocanitoare de gradina pestrita ce poarta denumire in latina de “Dendrocopos syriacus”. Ciocanitoarea pestrita poate fi descoperita in general in locuri deschise, precum gradini, parcuri sau livezi. Dar o putem gasi si in padurile de foioase sau conifere, acolo unde trunchiurile de copaci sunt mai groase de 25 cm in diametru. Ciocanitoarea pestrita are o lungime a corpului in jur de 23-25 cm si cantareste in jur de 70 grame. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 35-39 cm si se poate confunda cu usurinta cu ciocanitoarea pestrita mare, de care se deosebeste doar prin absenta dungii negre pe laturile gatului pana la ceafa. Este uimitor ca penajul celor doua sexe este asemanator, fiind o combinatie in culorile alb, negru si rosu. In plus la mascul se poate observa o pata rosie din spatele crestetului capului. Aceasta este considerata una dintre ciocanitorile omnivore, pentru ca se hraneste cu insecte, fructe si seminte. Interesant este faptul ca, traieste destul de mult pentru o pasare, in jur de 10 ani in salbaticie.

Ciocanitoare

Ciocanitoarea pestrita de gradina este prezenta in toata Europa centrala si de sud-est. O curiozitate este faptul ca, este o pasare monogama, perechea se poate mentine cativa ani desi in general pasarile sunt solitare inafara perioadei de cuibarit. Este fascinant sa urmaresti perioada de curtare la ciocanitorile pestrite de gradina, pentru ca ambii parteneri executa ritualuri, ce includ miscari ale capului si corpului, insotite de urmariri in zbor si strigate stridente. In fiecare an, ciocanitoarea pestrita isi face un cuib nou pe care-l excaveaza in trunchiul unui copac, la o inaltime mai mare de 2 metri de la pamant. In general ciocanitoarea pestrita este o specie sedentara, iar femela depune in jur de 5 oua care vor fi incubate timp de 10-14 zile, incubarea fiind asigurata de ambii parinti. Puii isi pot lua zborul dupa 23-25 de zile, dar raman in preajma parintilor pentru inca doua saptamani, fiind hraniti de ambii parinti.

 

Ciocanitoarea pestrita de gradina este o pasare din ce in ce mai rara, fiind amenintata in special de disparitia locurilor de cuibarit, de folosirea excesiva a ierbicidelor si insecticidelor in arealul ei. Ar trebui sa fim mai atenti cu mediul incojurator si sa avem grija de speciile care sunt tot mai rare ca sa nu dispara de tot din inconstienta noastra. 

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu