Cel mai greu lucru, in aceasta lume, este sa lupti pentru dreptate. Cand ti se face o nedreptate, acest lucru te consuma psihic, fizic si nervos. Cu cat timpul trece si nu reusesti ca sa-ti gasesti dreptatea sau sa fi reabilitat, cu atat mai repede ajungi in mormant. Oricum privim lucrurile nedreptatea a bagat cei mai multi oameni nevinovati in mormant. Gandul ca ai fost nedreptatit te macina zi de zi, secunda cu secunda, este acolo in mintea ta si nu te lasa in pace. Te consuma mai rau si mai repede ca un cancer, si nu vei…
Citeste totFocul era considerat de antici un element principal al naturii si creat de zei (Zeus Stapanul Fulgerelor). Din mitologia greaca aflam ca focul nu a fost cedat de buna voie oamenilor de catre zei, iar Prometeu cel care a daruit focul oamenilor a fost aspru pedepsit. Eschil in tragedia “Prometeu” explica faptul ca intre cunoasterea si utilizarea focului…
Citeste totIn familiile nobile, se nota cu grija ziua si ora nasterii unui copil, pentru a i se putea face cat mai precis horoscopul. Botezul avea loc chiar in ziua nasterii sau cel mai tarziu peste trei zile. Acest ritual se facea, pana in secolul XV, prin cufundarea cu totul in cristelnita. Exista obiceiul ca un copil sa aiba…
Citeste totMetoda argon-potasiu40 se bazeaza pe radioactivitatea potasiului care se dezintegreaza, se injumatateste la 53 milioane de ani. Prin aceasta metoda s-a stabilit vechimea lui Homo Habilis de la Oldway.
Metoda fluorului prin care se testeaza vechimea oaselor fosile. Fiintele vii au putin fluor, dar oasele moarte acumuleaza fluor prin apa de infiltratie. Aceasta metoda ajuta…
Citeste totControlul politic al vaii centrale a Mexicului, mai dens populata si mai bogata din punct de vedere agricol, in jurul anului 1100 a cazut intr-un haos. Treptat, afisand si asumand o putere, din ce in ce mai mare, au fost aztecii. Aztecii erau probabil un trib din nord, care a coborat in vale, ocupand, initial, un spatiu minuscul,…
Citeste totFortificatii si lucrari de terasare au fost utilizate pentru aparare inca din epoca de piatra. Castelele adevarate, cum le cunoastem din cartile de istorie, nu au aparut in Europa medievala, mai devreme de secolul IX. Castelele au aparut in Europa Occidentala ca raspuns la raidurile vikingilor si partial ca o manifestare a puterii politice feudale descentralizate. Din secolul…
Citeste totTacticile de lupte medievale au evoluat lent, de la ciocnirile unor trupe slab organizate la luptele in care s-au folosit tactici, manevre si strategii. O parte a acestei evolutii a fost ca raspuns la aparitia si dezvoltarea diferitelor tipuri de soldati si arme, si de modul in care soldatii au reusit sa invete cum sa foloseasca noile arme…
Citeste totOrganizarea armatelor feudale a fost pastrata simpla si eficienta in comparatie cu armatele nationale mari din timpurile moderne. Nu existau regimente permanente, divizii sau corpuri de armata pana la sfarsitul feudalismului. Cand se organiza o armata feudala, fiecare vasal era chemat la oaste si mergea la punctul de intalnire cu cavaleri, arcasi, pedestrasi, pentru ca era o obligatie…
Citeste totCea mai comuna si raspandita unitate locativa in perioada medievala este conacul. In Evul Mediu, intr-un conac, munceau 9 familii in agricultura pentru a produce hrana care sa le asigure existenta atat lor cat si unei a zecea familii care se putea ocupa cu altceva. In economia moderna, procesul este de 100 la 1 in sens invers. Adica…
Citeste tot