Meniu

Paleoliticul mijlociu

Paleolitic mijlociu
  • 02.08.2019
  • Newparts
  • Istorie
  • 0 comentarii

Paleoliticul mijlociu este a doua perioada a paleoliticului datata de la 120000-40/35000 i.Hr. Geologic paleoliticul mijlociu incepe spre sfarsitul glaciatiunii Riss si inceputul glaciatiunii Wurm si evolueaza pe parcursul intregii glaciatiuni Wurm. Oamenii din paleoliticul mijlociu apartin paleantropilor tarzii. Dupa toate probabilitatile pe parcursul paleoliticului mijlociu incep sa se accentueze diferentele rasiale. Un argument pentru plasarea perioadei de formare a raselor in paleoliticul mijlociu il reprezinta amerindienii care apartin rasei mongoloide, insa trasaturile lor nu sunt atat de accentuate, astfel rezulta ca amerindienii patrund in America tocmai cand incep sa se contureze rasele venite din Asia de nord-est, dar trasaturile nu sunt conturate pe deplin.

 

America se situeaza in afara ariei de antropogeneza, exista maimute care apartin unor subspecii anterioare, rezulta ca migratia mongoloizilor este incipienta. Puntea de gheata lega Asia de nord-est de America in perioada glaciatiunilor. Sfarsitul glaciatiunii Wurm si inceputul Holocenului duce la definitivarea conturului continentelor, rezulta ca amerindienii ajung in America inainte de scufundarile din zona Beringiei.

 

Uneltele caracteristice paleoliticului mijlociu apartin culturii musteriene, in ansamblu fiind o cultura de aschii, executate destul de grosolan si fara retusuri fine. Se inregistreaza chiar un regres fata de paleoliticul inferior. In aceasta perioada predomina varfurile de lance si trebuie admisa utilizarea mai intensa a osului. In tipologie paleoliticul mijlociu urmeaza formele ultimei etape a paleoliticului inferior, dar executia este mult mai putin ingrijita. Animalele vanate acum (in Wurm) sunt caracteristice perioadei reci: mamut, rinocer lanos, urs de pestera. Se accentueaza specializarea vanatului, urs de pestera, capre de munte, ren, depinzand de locuire si formele adecvate de relief, alaturi de credintele magice.

 

In privinta focului stim ca este utilizat sigur in jurul datei de 600000 in paleoliticul inferior. Paleoliticul mijlociu aduce un element nou, astfel oamenii incep sa si produca focul (in pestera Arcy sur Cure) s-au gasit bolovani de pirita cu care lovind fierul se poate produce scanteie si aprinde iasca sau iarba uscata, rezulta ca se imbogateste experienta si cunostintele practice ale omului primitiv. In limba vorbita cuvantul foc este redat prin “lovitura de percutie sau lovire”.

 

Descoperirile arheologice arata ca in aceasta perioada utilizarea pesterilor este foarte intensa, cu ajutorul focului omul se incalzea si se proteja de animalele salbatice. Apar insa si salase amenajate, se foloseau oase de mamut din care se construiau constient un “schelet” legat cu curele peste care se puneau blanuri de animale si ele legate intre ele. S-au descoperit 15 vetre de foc aranjate intr-o suprafata ovala care ar arata ca ar fi structurata comunitatea pe familii perechi sau doar din necesitate. Nu exista date concrete, se presupune ca exista o legatura stransa intre rudele mai apropiate. Studiile etnografice presupun ca existau cel putin doua ginti pe principiul casatoriei in afara gintilor. Inceputul scindarii in ginti se presupune a avea loc in paleoliticul mijlociu (casatorii endogame) in interiorul tribului dar din ginti diferite.

 

Preocuparea pentru frumos reiese si din modul de executie a uneltelor care poate depasi scopul utilitar, intrevedem aparitia simtului de frumos. Se inmultesc descoperirile de unelte inmanusate ce reprezinta un progres. In ceea ce priveste inmormantarile se constata ca primele morminte intentionat amenajate apartin paleoliticului mijlociu (a fost descoperit un schelet uman acoperit cu grija cu bolovani si calcar sau ofrande in morminte). Dupa unii cercetatori aparitia inmormantarilor intentionate arata ca oamenii aveau idee despre viata si moarte (moartea era vazuta ca un somn prelungit, rezulta grija pentru mort), asa apare preludiul vietii de apoi.

 

Sub aport de industrie litica, paleoliticul mijlociu nu aduce nimic nou, in schimb se observa un progres notabil in realizarea armelor compuse, lanci si topoare. In concluzie, paleoliticul mijlociu aduce doua elemente noi esentiale: producerea focului si inceputul inmormantarilor semenilor, ce reprezinta o profunda schimbare de mentalitate.

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu