Meniu

Casa de vacanta sau o iurta mobila?

Iurta mobila
  • 20.04.2017
  • Newparts
  • Recomandate
  • 0 comentarii

Iubesti natura. Iti plac iesirile in aer liber. Concediile le petreci departe de aglomerarile urbane, in locuri linistite si relaxante. Ce spatiu alegi pentru dormit? Investesti intr-o casa de vacanta si pana la adanci batraneti iti vei petrece concediul doar in acel loc? Investesti intr-o rulota auto, un spatiu mic, mai putin confortabil, dar care-ti ofera mobilitate? Investesti intr-un cort, cu care ai acces in orice zona mai putin umblata si te lipsesti de minimul confort in timpul somnului? Sunt cateva intrebari la care inca nu am gasit un raspuns care sa imbine toate plusurile cu minusuri cat mai putine. Oricum privim lucrurile o casa de vacanta nu mi se pare o optiune prea buna datorita costurilor. O rulota este buna dar ai putin spatiu la dispozitie, iar cortul are si mai putin spatiu apoi ofera cele mai precare conditii de locuit. Cred ca cea mai buna varianta momentan este o iurta moderna Trakke Jero Tent pe care o poti amplasa unde doresti si care sa-ti ofere un confort sporit si o mobilitate maxima.

Iurta Trakke Jero Tent

Adevarul este ca de cateva mii de ani, iurta a fost cea mai exceptionala alegere in materie de locuinta. Structura rotunda a fost apreciata pentru stabilitate, amplasare simpla si portabilitate. Iurtele de astazi nu se deosebesc prea mult fata de iurtele utilizate in urma cu mii de ani de stramosii nostri vanatori-culegatori. In general, o iurta este o constructie cu un perete grilat, pe care se sprijina spitele din lemn ce sustin acoperisul, care se intind de la perete la coroana din centru. O iurta traditionala este foarte eficienta, dar nu este prea portabila pentru omul modern. Problema este ca iurtele traditionale sunt transportate cu animale, pe langa faptul ca sunt destul de grele, nu le poti incarca in portbagajul unei masini. Chiar minunata cum este o iurta, te poate pune in incurcatura cu mutatul, asta in cazul in care nu esti norocosul care ai la dispozitie multi prieteni si un camion in proprietate.

Tehnica si echilibru

Solutia a venit de la Uula Jero si Alec Farmer, care au creat o iurta moderna portabila, dupa modelul traditional, dar mult mai usoara si suficient de compacta pentru a se putea transporta in portbagajul unei masini mici. La iurta moderna, peretii din grilaj au fost inlocuiti cu 17 panouri din placaj flexibil cu o grosime de 5 mm, ce formeaza o structura rigida dupa ce sunt asamblate in cerc. Prelata impermeabila se sprijina pe 18 spite din lemn. Toate componentele cantaresc impreuna 110 kg, cu mult sub jumatate din greutatea unei iurte traditionale ce poate ajunge la 250-300 kg. Fiecare componenta utilizata la iurta masoara maxim 1.20 metri lungime (1.20 m este latimea unei foi de placaj) si ofera un spatiu locuibil cu un diametru de 4 metri. Prin urmare este nevoie de 1-2 persoane si de 1-2 ore  pentru a ridica o iurta moderna Trakke Jero Tent.

Coronament simplu

In concluzie o iurta moderna Trakke Jero Tent este o optiune buna pentru iesirile in natura. Reprezinta o optiune buna si pentru cei care doresc un trai minimalist sau nomad. Singurul lucru care te poate tine departe de iurta este pretul de 6000 euro. Merita investitia doar daca intentionezi sa o folosesti pe post de locuinta stabila mai mult timp. Altfel oricat de usoara, portabila si compacta este iurta Trakke Jero Tent, pretul ei mi se pare cam exagerat de mare, daca il comparam cu pretul pietei la care gasesti o rulota sau o casuta de vacanta la cheie de-o camera. 

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu