Meniu

Iarna se numara fotografii

Obiective SLR
  • 29.10.2017
  • Newparts
  • Tehnologie
  • 0 comentarii

In anotimpul hibernal, daca vezi pe cineva umbland ore intregi prin frig cu aparatul foto in mana, stii cu siguranta ca acea persoana face fotografie din pasiune. Incet dar sigur, tehnologia se ieftineste. Ne vin in intampinare black friday si reducerile cu ocazia sarbatorilor de iarna. Daca esti pasionat de foto-video, acum ai posibilitatea de a achizitiona la preturi rezonabile SLR-uri cu functie video, care pe langa fotografiere iti ofera posibilitatea de a inregistra videoclipuri in format HD. Cand vrei sa achizitionezi un aparat foto SLR ar trebui sa acorzi o atentie deosebita formatului video in care filmeaza. Aparatele inregistreaza la inalta definitie in diverse formate. Este mai bine sa utilizeze AVCHD sau AVCHD lite, fiindca majoritatea aparatelor de redare si a programelor de editare se inteleg de minune cu acest format. MEPG2 este si el raspandit, dar comprima cantitati mari de date. MPEG1 ar trebui sa porneasca alarma, pentru ca acest format vechi produce artefacte deloc placute privirii.

 

Daca dai importanta aspectului cinematografic dat de campul de profunzime redus, trebuie sa tii cont de dimensiunea senzorului. Acesta ar trebui sa fie macar de marimea celor Micro Four Thirds (17.3x13 milimetri) dezvoltat de Panasonic si Olympus. Chipurile APS-C de pe SLR-urile pentru amatori masoara 22.3x14.9 milimetri, oferind un camp de profunzime mai ingust. Odata cu asta insa devine mai grea stabilirea corecta a claritatii dorite fara niciun fel de asistenta. Compactele si aparatele bridge au senzori mai mici si astfel nu difera prea mult de camcordere.

 

Durata maxima a clipurilor pentru aparate foto este de 30 min din motive tehnice. Panasonic si Canon profita la maxim de aceasta limita, in timp de Nikon captureaza maxim 20 minute continuu. Samsung se cam opreste dupa 15 minute, iar modelul Sony se supra incalzeste cam in 10 minute de operare. Daca vrei filmare continua de durata mai mare, trebuie sa recurgi la un camcorder.

 

Calitatea audio oferita de SLR-urile cu filmare este in general abominabila, mai ales daca modelele sunt limitate la un microfon mono integrat. Zgomotul motorului de zoom sau al stabilizatorului ajung si ele adesea pe cardurile de memorie. Daca ai pretentii mari in acest sens, cel mai indicat este sa folosesti un microfon extern.

 

Miscarile involuntare in timpul filmarii sunt foarte usor sesizabile, mai ales la focale lungi. Daca nu vrei sa cari mereu un trepied sau monopied la locul faptei, trebuie sa ai grija ca modelul ales sa aiba stabilizare, de preferat optica. Nikon si Canon se bazeaza pe obiective (asadar ai nevoie de un obiectiv care sa ofere si asta), in plus, microfonul poate inregistra zgomotele produse de stabilizator.

 

Daca ai posibilitatea poti face un test de rezistenta la o filmare in lumina slaba. Un test cat se poate de simplu de laborator este filmarea in lumina slaba, care poate diferentia in mod clar canditatii. Pentru aceasta subiectul este iluminat la 30 de lucsi, o valoare similara luminii slabe pentru citit. In mod cert, aparatele foto inregistreaza imagini complet diferite in aceste conditii de lumina slaba. Asadar este bine sa alegi aparatul foto care ofera o imagine destul de luminoasa si foarte clara, in ciuda conditiilor vitrege si filmul este afectat de foarte putin zgomot de imagine.

 

In concluzie, se poate spune ca “iarna se numara fotografii”.

 

PRIMESTE NOILE ARTICOLE PRIN EMAIL GRATIS

Comentarii (0)
Adauga un comentariu